Αποζημίωση για ηθική βλάβη σε πελάτη τράπεζας


Aποζημίωση 10.000 ευρώ υποχρεώθηκε να καταβάλει τράπεζα σε πελάτη της για την ηθική βλάβη που του προκάλεσαν υπάλληλοί της από διάφορες παραλείψεις, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 347/2010 απόφαση του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με την απόφαση, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας είχε τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων και υπολόγισε ότι η τράπεζα σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα έβαζε στον λογαριασμό του, όπως όφειλε, τους νόμιμους τόκους.
Ο αξιωματικός, προσθέτοντας τους τόκους που θα έβαζε η τράπεζα στο λογαριασμό του και τα χρήματα που υπήρχαν ήδη μέσα στον λογαριασμό, εξέδωσε επιταγή προς τρίτον. Όταν ο κάτοχος της επιταγής πήγε στην τράπεζα να την εισπράξει, στο λογαριασμό του αξιωματικού

δεν υπήρχε όλο το ποσό που αναγραφόταν στην επιταγή, καθώς η τραπεζοϋπάλληλος από αμέλεια δεν πέρασε στο λογαριασμό του τους τόκους.
Αμέσως, η επιταγή σφραγίστηκε ως ακάλυπτη και η τράπεζα ενημέρωσε το τραπεζικό σύστημα πληροφοριών «Τειρεσίας» ότι η επιταγή σφραγίστηκε ως μερικώς ακάλυπτη και το όνομα του αξιωματικού γράφτηκε στους δυσμενείς καταλόγους αφερέγγυων οφειλετών. Παράλληλα, η τράπεζα διαβίβασε την υπόθεση και στον αρμόδιο εισαγγελέα, αναγράφοντας λανθασμένη διεύθυνση διαμονής του αξιωματικού.
Η κλήση για να παραστεί στο δικαστήριο κοινοποιήθηκε στη λανθασμένη διεύθυνση και ο αξιωματικός καταδικάστηκε για την ακάλυπτη επιταγή ως αγνώστου διαμονής. Για την επιταγή αυτή απαλλάχθηκε στη συνέχεια κατόπιν δικαστικού αγώνα.
Ακόμη, ο αξιωματικός πέτυχε να διαγραφεί από τη δυσμενή λίστα του «Τειρεσία», αφού προηγουμένως κατ΄ επανάληψη παρακαλούσε τους υπαλλήλους της τράπεζας να μεριμνήσουν για τη διαγραφή του ονόματός του από τους καταλόγους του «Τειρεσία».
Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη η αντισυμβατική συμπεριφορά της τράπεζας είχε ως συνέπεια ο αξιωματικός να υποστεί υλική ζημιά, καθώς πλήρωσε δικηγόρο για να χειριστεί την υπόθεσή του και ειδικά αυτήν με την ακάλυπτη επιταγή. Επίσης, υπέστη πλήγμα η προσωπικότητα, η τιμή και η υπόληψή του και ειδικά από την καταδίκη του για την ακάλυπτη επιταγή.
Εξάλλου η Δικαιοσύνη δέχθηκε ότι ο αξιωματικός υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία και στενοχώρια και εξ΄ αυτού του λόγου ηθική βλάβη για την αποκατάσταση της οποίας δικαιούται χρηματική ικανοποίηση.
Αφού ο αξιωματικός δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο, η υπόθεσή του παραπέμφθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών, καθώς προέκυψε ζήτημα παραγραφής τμήματος της αξίωσής του από την τράπεζα.
voria
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: