ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΙ?


Την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης, το οποίο θα συνοδεύεται όχι μόνο από επιδότηση για κάθε αποσυρόμενο όχημα αλλά και από απαλλαγή των νέων αυτοκινήτων από τα τέλη για πέντε χρόνια, προτείνει το ΕΒΕΑ, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα αποφέρει μισό δισ. στα δημόσια έσοδα.
Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, το ΕΒΕΑ προτείνει να μην μειωθούν τα τέλη του 2011 στα επίπεδα του 2009, αλλά να νομοθετηθεί ένα πρόγραμμα «στοχευμένης ανανέωσης στόλου» με επιδότηση 500 ευρώ για κάθε αποσυρόμενο όχημα,
για αντικατάσταση παλαιών οχημάτων (τεχνολογιών EURO 0,1,2) με νέα, των οποίων οι εκπομπές CO2 να είναι μέχρι 150 gr/km. Ως επιπλέον κίνητρο, θα θεσπιστεί η απαλλαγή του οχήματος από τα τέλη κυκλοφορίας για πέντε έτη (112 ευρώ ανά έτος). Οπως υποστηρίζει το ΕΒΕΑ, η ρύθμιση αυτή θα προσθέσει 40.000 οχήματα στην αγορά ανά έτος, ενώ τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 108 εκατ. ευρώ (ΦΠΑ συν τέλη ταξινόμησης των 40.000 αυτοκινήτων).
Για την επιδότηση της απόσυρσης και των τελών κυκλοφορίας των νέων οχημάτων, οι δημόσιες δαπάνες θα φθάσουν τα 24,5 εκατ. Οπότε, το καθαρό αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι 83,5 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στα δημόσια έσοδα.
Ομως, ένα πρόσθετο όφελος για το κράτος, της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, θα προκύψει από τη μη επαναφορά των τελών κυκλοφορίας στα επίπεδα του 2009. Ετσι, το συνολικό καθαρό όφελος της «απόσυρσης» θα φτάσει τα 483,5 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: